[columns size=”1/2″ last=”false”]

Muziek

Kizomba muziek
Beroemde Angolese Kizomba zangers zijn onder andere Bonga (Semba, traditionele muziek), Andre Mingas (traditionele muziek), Liceu Vieira Dias, Neide Van-Dunem (Semba, traditionele muziek), Don Kikas (Semba, Kizomba), Calo Pascoal (Kizomba), Heavy C. (Semba, Kizomba), Puto Portugues (Semba), Maya Cool (Kizomba, Semba), Matias Damasio (Kizomba, Semba), Rei Helder (Semba) en Irmãos Verdades (Kizomba).
Angoleense zangers die in Europa zijn gevestigd en bekend zijn bij het grote publiek zijn:
Mika Mendes, Nelson Freitas, Anselmo Ralph, Stony en Kaysha
Kaapverdische zangers die ook Kizomba muziek produceren zijn: Suzanna Lubrano, Johnny Ramos, Nelson Freitas en Mr K. (zie clip)

Daarnaast worden er de laatste tijd veel populaire R&B nummers geremixt tot Kizomba/Zouk nummers. Eén van de meest gedraaide Zouk/Kizomba nummer “si reboudn chick” van Nelson Freitas (zie clip).

[/columns] [columns size=”1/2″ last=”true”]

Dans

Kizomba (feest in het Kimbundu) is een langzame uitvoering van de Semba, een danssoort dat al sinds jaren 50 in Angola wordt gedanst. Onder invloed van de Fransantilliaanse Zouk muziek, o.a. gespeeld door Kassav heeft de Kizomba zich ontwikkeld in de jaren 90. Semba dansers pasten hun danspassen aan de Kizomba muziek en zo is de dans zoals wij die nu kennen onstaan. In de loop der jaren heeft de dans zich verder ontwikkeled o.a. onder invloed van Cubaanse Salsa, vanweg aanwezigheid van Cubanen in Angola tijdens het communistisch bewind. Ook elementen van de Argentijnse Tango zijn verweven in de Kizomba. Vandaar dat Kizomba ok de Angolese Tango wordt genoemd.
Ook in andere Portugees sprekende landen heeft de Kizomba zich ontwikkeld, vaak onder een andere naam, zoals de Coladera uit Kaap Verdië.
In bovenste clip een uivoering van de Semba door het Franse stel Tecas en Jo in en de onderste clip een Kizomba workshop door de meest gevraagde Kizomba koppel van het moment: Albir Rojas en Sara Lopez.

[/columns]